Projectie mechanisme

Heb je ooit gemerkt dat je eigenschappen of gedragingen van anderen snel opvallen? Of dat je sterke reacties hebt op bepaalde kenmerken van mensen om je heen? Dit kan te maken hebben met een psychologisch proces dat bekend staat als **projectie**

Lees meer »

Probiotica en mentale invloed

De laatste jaren groeit de interesse in de rol van probiotica bij de bevordering van de geestelijke gezondheid. Terwijl probiotica traditioneel worden geassocieerd met darmgezondheid, tonen recente studies aan dat ze ook invloed kunnen hebben op onze hersenen, met name op negatieve gedachten, angsten, depressies en somberheid. Maar hoe werkt dit precies? Laten we dit fascinerende onderwerp verkennen.

Lees meer »

ADHD, trauma en somatische klachten

In de afgelopen jaren is er toenemende aandacht voor de manier waarop trauma in de vroege jeugd invloed kan hebben op de ontwikkeling van kinderen. Een zorgwekkende trend die naar voren komt, is dat symptomen van trauma vaak worden verward met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Dit kan leiden tot verkeerde diagnoses en behandelingen die niet gericht zijn op de onderliggende oorzaken van het gedrag van het kind. In deze blog ga ik dieper in op deze problematiek, de redenen achter de verwarring, de gevolgen van een verkeerde diagnose, en de voordelen van trauma-geïnformeerde zorg.

Lees meer »

De verslavende kracht van negativiteit

Het is een waarheid die velen van ons liever vermijden, maar het kan een ontzagwekkende kracht zijn: verslaafd zijn aan negativiteit. Hoewel het misschien vreemd klinkt, is deze verslaving vaak verweven met ons diepste zelfbeeld en identiteit. Hoe komt het dat we ons zo vastklampen aan negatieve verhalen, kwaaltjes, en pijnlijke ervaringen? En waarom lijkt het zo angstaanjagend om deze los te laten en in plaats daarvan vanuit liefde en vrijheid te leven? Waarom zijn we verslaafd aan pessimisme?

Lees meer »

Het belang om je innerlijke kind te omarmen

Het concept van het innerlijke kind wint steeds meer aan populariteit binnen de psychologie en zelfhulpwereld. Het innerlijke kind verwijst naar een deel van ons dat onze kinderlijke vreugde, nieuwsgierigheid, maar ook onze trauma’s en onvervulde behoeften vertegenwoordigt. Het is de sleutel tot veel van onze huidige emoties en gedragingen. In deze blog verkennen we hoe het contact maken met je innerlijke kind je kan helpen om trauma's te verwerken en somatische klachten te verminderen.

Lees meer »

stress en nervus vagus

In de complexe werking van ons zenuwstelsel speelt de nervus vagus een fascinerende en cruciale rol. Deze zenuw, die vanaf de hersenstam naar verschillende organen in het lichaam loopt, staat bekend als de "wandelende zenuw" vanwege zijn uitgebreide bereik en invloed op ons welzijn. Maar wat maakt de nervus vagus zo belangrijk, vooral als het gaat om het beheersen van stress, angst en trauma?

Lees meer »

Histamine intolerantie

Histamine is een bekende biochemische stof, vooral geassocieerd met allergische reacties en immuunresponsen. Maar wist je dat histamine ook een belangrijke rol speelt in de hersenen en een verband kan hebben met angst en depressie?

Lees meer »