Ontdek Je Innerlijke Kind
Het concept van het innerlijke kind wint steeds meer aan populariteit binnen de psychologie en zelfhulpwereld. Het innerlijke kind verwijst naar een deel van ons dat onze kinderlijke vreugde, nieuwsgierigheid, maar ook onze trauma’s en onvervulde behoeften vertegenwoordigt. Het is de sleutel tot veel van onze huidige emoties en gedragingen. In deze blog verkennen we hoe het contact maken met je innerlijke kind je kan helpen om trauma's te verwerken en somatische klachten te verminderen.
Wat is het innerlijke kind?
Het innerlijke kind is een concept dat door veel therapeuten wordt gebruikt om het deel van de persoonlijkheid te beschrijven dat emoties en herinneringen uit de kindertijd bevat. Dit kan zowel positieve ervaringen omvatten als negatieve, zoals trauma's. Het idee is dat deze herinneringen en emoties vaak onder de oppervlakte blijven sluimeren en invloed hebben op ons volwassen leven.
Trauma en het innerlijke kind
Trauma in de kindertijd kan diepgewortelde littekens achterlaten. Dit kan variëren van fysieke of emotionele mishandeling tot het ervaren van verwaarlozing of het verlies van een dierbare. Deze ervaringen kunnen leiden tot een breed scala aan emotionele en lichamelijke klachten in het volwassen leven, zoals angst, depressie en somatische klachten.
Voelen om te helen
Het gezegde "You have to feel it before you heal it" benadrukt het belang van het erkennen en doorvoelen van pijnlijke emoties als een eerste stap naar genezing. Dit betekent dat je jezelf toestaat om verdriet, woede, angst en andere emoties die je als kind hebt ervaren, opnieuw te beleven en te verwerken wat essentieel is voor heling.
Hoe maak je contact met je innerlijke kind?
Contact maken met je innerlijke kind begint met het verkennen van je emoties. Voel je angst of stress, neem dan de tijd om deze emoties te erkennen en contact ermee te maken. Sluit je ogen en richt je aandacht op de emotie die je voelt. Visualiseer deze emotie en geef het een plaats - misschien een mooie stoel, een relaxbank, of een andere plek die voor jou passend is. Sta de emotie toe om zich te uiten en observeer hoe het zich gedraagt. Zie je een beeld voor je? Misschien is het een boos of bang jongetje, of een verdrietig meisje.
Ga in gesprek met deze emotie. Vraag naar de leeftijd van dit innerlijke kind en probeer te achterhalen wanneer je deze emotie voor het eerst hebt ervaren. Vaak kunnen deze gevoelens teruggeleid worden naar je vroege jeugd. Wat is er toen gebeurd? Waarom voelt je innerlijke kind zich nu zo? Overhaast niks, laat het innerlijke kind weten dat je er de tijd voor neemt en alles goed is.
Door met veel compassie, begrip en liefde naar deze gevoelens te kijken, zal je beter begrijpen waarom je innerlijke kind zich op deze manier gedraagt. Door tijd te besteden aan je innerlijke kind, zal je meer inzicht krijgen in je eigen emoties en gedrag.
Somatische klachten
Somatische klachten zijn lichamelijke symptomen die geen duidelijke medische oorzaak hebben, maar vaak het gevolg zijn van emotionele stress of trauma. Veel voorkomende klachten zijn onder andere hoofdpijn, spierpijn, maagklachten en chronische vermoeidheid. Het lichaam houdt trauma vast in zijn cellen en spieren, wat zich kan manifesteren als fysieke pijn. Somatische klachten zijn altijd jeugdtrauma's, overtuigingen die je hebt gemaakt in je jonge jeugd. Doordat trauma zich ook in het lichaam vestigt, is het van belang om je weer veilig in je lichaam te voelen. Communicatie met het lichaam en het innerlijke kind is hier cruciaal in.
Helen
Het helen van je innerlijke kind is een diepgaand proces dat tijd en toewijding vereist. Ook met de 6 stappen van Choose Again vergt het onderhoud maar door de 6 stappen ervaar je direct wat de waarheid over jezelf is en dit proces mag je onderhouden. Door je trauma's te voelen en te verwerken, kun je niet alleen emotionele vrijheid bereiken, maar ook een vermindering van somatische klachten ervaren.
